Ghana vihm ja Brasiilia põud jätavad eestlase toidulauale jälje. Toidutootjad maadlevad heitlike hindadega
Kakao ja kohv pole ainsad toorained, mille hind on äkiliste ilmaolude tõttu ülesmäge kihutanud, surve all on ka apelsinimahla ja oliiviõli hind. Ebastabiilne turg paneb toidutootjad ja maaletoojad tarneraskustesse.
Üle poole kakaost toodetakse Elevandiluurannikul ja Ghanas ehk kahes kõrvuti asuvas Aafrika riigis, mistõttu sõltub toodang suuresti sealsest ilmast. Põuad ja üleujutused ning spekulandid kruvivad kohvi ja kakao hinnad üles.
Eestis maiustusi ja sealhulgas šokolaadi tootev Kalev loodab peagi samuti osta oluliselt soodsamaks läinud kakaod, misjärel saaks üle vaadata ka oma toodete hinnad. Analüütikud aga ei näe tulemas suuri muutusi.
Tooraineturul on kakao hind langenud viimase 20 kuu kõige madalamale tasemele, lõpetades pea kaks aastat kestnud hinnaralli, mis survestas ka maailma šokolaaditootjaid.
Kalev näeb väga selgelt, et turg on languses nii Eestis kui ka mujal maailmas, rääkis Eesti kontserni müügidirektor Andrei Holm. “Eestis on turu langus aasta lõikes umbes 20%.”
Ainult 26% töötajatest nõustub, et nende praegune töökeskkond aitab neil teha parimat tööd. See šokeeriv number Gensler 2025 uuringust peegeldab kõige fundamentaalsemat muutust töömaailmas: kontor ei ole enam koht, kuhu peab tulema, vaid sihtkoht, kuhu tahetakse tulla.